Fermentacja jest naturalną metodą konserwacji żywności znaną ludziom od tysięcy lat. Dawniej fermentacja odbywała się ona w sposób przypadkowy, bez możliwości pełnej kontroli. Rozwój nauki i wieloletnie doświadczenie specjalistów z firmy Chr. Hansen pozwoliły wytyczyć nowe standardy w dziedzinie mikrobiologicznej ochrony żywności – zwanej obecnie bioprotekcją.
Od wielu lat Chr. Hansen pracuje nad rozwiązaniami dedykowanymi poszczególnym grupom produktów spożywczych taki jak: mięso, wino, ryby, dania gotowe. Jednakże to produkty mleczarskie są tradycyjnie w centrum zainteresowania naszej firmy. W końcu ubiegłego roku firma zaprezentowała najnowszą, drugą generacje kultur ochronnych FreshQ®...

- dodatki funkcjonalne do przetworów mięsnych
- szczepionki mięsne (kultury starterowe)
- barwniki naturalne m.in. annato, carmel, betanina
- mieszanki smakowe
- aromaty do produktów mięsnych
- przyprawy i preparaty aromatyczne
- wieprzowe żelatyny smakowe
- osłonki do wędlin
- błonniki pszenne (Firmy RETTENMAIER)
- przyprawy
- emulgatory i stabilizatory do przemysłu mięsnego
- białka sojowe