ŚWIEŻY NABIAŁ
- YoFlex (szczepionki jogurtowe)
- eXact (najnowsza generacja kultur do produkcji twarogów i kefirów)
- Nutrish (probiotyki)
- Fresh Q (kultury ochronne, które hamują namnażanie się pleśni i drożdży w produktach takich jak: jogurty, śmietana, serki homogenizowane, twaróg, kefir oraz serek wiejski)
- Ha-Lactase (enzym)
SER
- Podpuszczki (CHY-MAX, Naturen Premium, Hannilase)
- Podpuszczka w proszku
- DVS (szczepionki do produkcji serów)
- F-DVS Delight (nowe kultury mleczarskie do serów dojrzewających o obniżonej zawartości tłuszczu)
- BioSafe (naturalna ochrona sera)
MIĘSO i RYBY
Kultury startowe to starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii inicjujących i kontrolujących procesy fermentacji
Kultury startowe mają zdecydowany wpływ na:
- Smak
- Barwę i jej stabilność
- Okres przydatności
- Teksturę (twardość)
Korzyści z zastosowanie kultur startowych:
- Stabilizacja surowca
- Przedłużenie trwałości barwy produktów peklowanych
- Przeciwdziałanie procesom jełczenia tłuszczów
- Nadawanie produktom atrakcyjnych walorów smakowych
- Możliwość wytworzenia nowych produktów
- Powtarzalność partii produkcyjnych
Produkty:
- Salami & pepperoni
- bekon
- kiełbasy
TESTY
- Mikrobiologiczne
- Enzymatyczne
- Akcesoria
Testy mikrobiologiczne:
- Wymagają czasu (2½ – 3 w godziny)
- Szerokie spektrum działania
- Niska cena
- Rezultaty nie mogą być przechowywane
Zalety testów mikrobiologicznych:
- Wysoki poziom zgodności z MRL; również dla tetracyklin
- Wykrywają inhibitory nie tylko w mleku krowim, ale także owczym i kozim
- Nie są wrażliwe na naturalnie występujące w mleku inhibitory
- Dostępność: w formie probówkowej i płytkowej
- Posiadają pozytywną opinię PIWET
Testy enzymatyczne:
- Szybkie (3-10 minut)
- Wyspecjalizowane dla konkretnych grup antybiotyków
- Rezultaty mogą być przechowywane i archiwizowane
ZALETY TESTÓW enzymatycznych (BetaStar):
- Wysoka niezawodność
- Można badać mleko niepasteryzowane i pasteryzowane
- Krowie, owcze i kozie
- OK dla wysokiego i niskiego tłuszczu
- OK dla wysokiego i niskiego białka
- OK dla wysokiego i niskiego pH ü
(pH 6.0 -> problem z odczytem)
Test LactoSens – szybki, łatwy w użyciu test do ilościowego oznaczania pozostałości laktozy w produktach o jej obniżonej zawartości
Akcesoria do testów:
- inkubatory
- czytniki