Nowość – FreshQ® Tvarog 1 – kultury ochronne firmy Chr. Hansen

Fermentacja jest naturalną metodą konserwacji żywności znaną ludziom od tysięcy lat. Dawniej fermentacja odbywała się ona w sposób przypadkowy, bez możliwości pełnej kontroli. Rozwój nauki i wieloletnie doświadczenie specjalistów z firmy Chr. Hansen pozwoliły wytyczyć nowe standardy w dziedzinie mikrobiologicznej ochrony żywności – zwanej obecnie bioprotekcją.

Od wielu lat Chr. Hansen pracuje nad rozwiązaniami dedykowanymi poszczególnym grupom produktów spożywczych taki jak: mięso, wino, ryby, dania gotowe. Jednakże to produkty mleczarskie są tradycyjnie w centrum zainteresowania naszej firmy. W końcu ubiegłego roku firma zaprezentowała najnowszą, drugą generacje kultur ochronnych FreshQ®. Zawiera on 9 nowych kultur, które skutecznie powstrzymują rozwój pleśni i drożdży w produktach fermentowanych a jednocześnie nie wpływają na ich organoleptykę.

W odpowiedzi na zapotrzebowanie polskich klientów po raz pierwszy opracowaliśmy kulturę dedykowaną twarogowi. FreshQ®Tvorog 1 wyjątkowo dobrze hamuje wzrost drożdży zapewniając świeżość i świetny smak do samego końca terminu przydatności. Pierwsze próby w skali przemysłowej wypadły bardzo pomyślnie. Osobiście cieszy mnie fakt, że globalna firma jaką jest Chr. Hansen poświęca tak wiele środków do stworzenia produktu przeznaczonego głównie na nasz polski rynek.