Kultury spożywcze i enzymy

ŚWIEŻY NABIAŁ

  • YoFlex (szczepionki jogurtowe)
  • eXact (najnowsza generacja kultur do produkcji twarogów i kefirów)
  • Nutrish (probiotyki)
  • Fresh Q (kultury ochronne, które hamują namnażanie się pleśni i drożdży w produktach takich jak: jogurty, śmietana, serki homogenizowane, twaróg, kefir oraz serek wiejski)
  • Ha-Lactase (enzym)

SER

  • Podpuszczki (CHY-MAX, Naturen Premium, Hannilase)
  • Podpuszczka w proszku
  • DVS (szczepionki do produkcji serów)
  • F-DVS Delight (nowe kultury mleczarskie do serów dojrzewających o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • BioSafe (naturalna ochrona sera)

MIĘSO i RYBY

 

 

 

 

 

 

 

Kultury startowe to starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii inicjujących i kontrolujących procesy fermentacji

Kultury startowe mają zdecydowany wpływ na:

  • Smak
  • Barwę i jej stabilność
  • Okres przydatności
  • Teksturę (twardość)

 

Korzyści z zastosowanie kultur startowych:

  • Stabilizacja surowca
  • Przedłużenie trwałości barwy produktów peklowanych
  • Przeciwdziałanie procesom jełczenia tłuszczów
  • Nadawanie produktom atrakcyjnych walorów smakowych
  • Możliwość wytworzenia nowych produktów
  • Powtarzalność partii produkcyjnych

 

Produkty:

  • Salami & pepperoni
  • bekon
  • kiełbasy

 

TESTY

  • Mikrobiologiczne
  • Enzymatyczne
  • Akcesoria

 

Testy mikrobiologiczne:

  • Wymagają czasu (2½ – 3 w godziny)
  • Szerokie spektrum działania
  • Niska cena
  • Rezultaty nie mogą być przechowywane

Zalety testów mikrobiologicznych:

  • Wysoki poziom zgodności z MRL; również dla tetracyklin
  • Wykrywają inhibitory nie tylko w mleku krowim, ale także owczym i kozim
  • Nie są wrażliwe na naturalnie występujące w mleku inhibitory
  • Dostępność: w formie probówkowej i płytkowej
  • Posiadają pozytywną opinię PIWET

Testy enzymatyczne:

  • Szybkie (3-10 minut)
  • Wyspecjalizowane dla konkretnych grup antybiotyków
  • Rezultaty mogą być przechowywane i archiwizowane

ZALETY TESTÓW enzymatycznych (BetaStar):

  • Wysoka niezawodność
  • Można badać mleko niepasteryzowane i pasteryzowane
  • Krowie, owcze i kozie
  • OK dla wysokiego i niskiego tłuszczu
  • OK dla wysokiego i niskiego białka
  • OK dla wysokiego i niskiego pH ü
    (pH 6.0 -> problem z odczytem)

Test LactoSens – szybki, łatwy w użyciu test do ilościowego oznaczania pozostałości laktozy w produktach o jej obniżonej zawartości

Akcesoria do testów:

  • inkubatory
  • czytniki